HVORFOR GÅ?

Jeg går, fordi jeg tror at det er sundt, fordi jeg nogle gange er i dårligt humør og fordi jeg ved at det er hyggeligt. Man kan dele mine gåture op i følgende “typer”, der alle begynder med F, som i Frisk (luft):

  • Fitness-ture
  • Filosofi-ture
  • Fjolle-ture
  • Fugle-ture

Herunder får du en lidt uddybende forklaring.

Fitness-tur
Det er de ture hvor jeg forsøger at holde en nogenlunde fornuftig gang-hastighed. I min nuværende alder kunne det være ca. 6 km/t. Formålet med disse ture er primært at holde en aldrende krop nogenlunde i gang. Disse ture kan godt gennemføres i selskab med en eller flere.

Filosofi-ture
Det er ture hvor jeg gør mig tanker om stort og småt, i min hverdag. Det er typisk de lidt tungere/mørke tanker, der har overtaget på disse ture. Formålet er primært at være i lidt mindre dårligt humør, når jeg kommer hjem, end da jeg tog afsted. Disse ture tager jeg ALTID alene. Jeg kunne faktisk godt have en femte tur-type, nemlig Fortroligheds-ture. De vil være i stil med Filosofi-ture, bare med den forskel at de gennemføres sammen med én som man er fortrolig med.

Fjolle-ture
Disse ture er rigtigt dejlige. Det er ture hvor der altid er lidt the/kaffe og spiseligt med, i rygsækken. På disse ture er kameraet en rigtig god ven. Formålet her er simpelthen bare at nyde vejret, naturen og livet. På disse ture kan jeg godt have følgeskab, af en enkelt anden person.

Fugle-ture
Dette er ture som jeg faktisk aldrig gennemfører, men nok burde gøre. Det er ture hvor man iagttager naturen og verden omkring sig. Man kan vel kalde det en jagt på viden og uden våben. Også her bør kameraet naturligt følge med. Formålet med sådanne ture er at bliver klogere på naturen omkring os. Disse ture ville jeg sikkert gå alene.

Den danske filosof Søren Kierkegaard (1813-1855) har forresten også engang udtalt eller skrevet noget meget klogt, om det at gå:

“Tab for alt ikke lysten til at gå: Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til. Og går fra enhver sygdom; Jeg har gået mig mine bedste tanker til. Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den” “Når man således bliver ved med at gå, så går det nok.”